Kárász Kikötő
   Tiszaderzs
Kárász Kikötő
Horgászok paradicsoma
Kárász Kikötő
   Tiszaderzs
Kárász Kikötő
A kerékpárosok pihenőhelye
Kárász Kikötő
   Tiszaderzs
Kárász Kikötő
A természet közelsége
Kárász Kikötő
   Tiszaderzs
Kárász Kikötő
Bérelj csónakot, kenut, biciklit!
Menü

Bejelentkezés

Regisztrálás


Üdvözöllek honlapunkon!

Átadásra kerültek a kompok!

Közzétéve: 2024. április 24., szerda
Érdekelhet

Átadásra került az Eszter 409 és a Kárász névre keresztelt kompok, kishajók.

 


A Tisza partján, ahol a nap sugarai ölelik át a végtelen víz szelét, ott tündököl az új kalandok birodalma. Tegnap, a természet és az ember alkotta remekművek között, új életet leheltek a kerékpáros kompok a csendes vizek világába.

 

Petényi Mirkó, aki az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ügyvezető igazgatója, amikor az átadás alkalmával szólalt fel, a Kiskörénél áthaladó, majd minden évben ismétlődő, csaknem százezer kerékpárosról mesélt. Sokan érkeznek családjukkal, és itt,  Tiszaderzsnél le tudják rövidíteni az utat, ha elfáradnak.

A kompok útja nem csupán az átkelést jelenti, hanem egy egész világot, melyet csak a vízről lehet igazán megérteni. Petényi Mirkó reméli, hogy az idő múlásával egyre többen fognak átszállni az új kompokkal, melyek útja az első pillanattól fogva megigézi az embereket. Petényi úgy véli, az első egy-két év tapasztalatai alapján igazolódni fog, hogy szükség van a kompokra, és egyre nagyobb kapacitásra, valamint bővülő flottára lesz szükség.

Az elmúlt tíz évben a Tisza-tó környéke jelentős fejlődésen ment keresztül, amelynek része a mostani beruházás is, a mostani fejlesztések egy új korszak kezdetét jelzik. Az AÖFK minden lépésben támogatja a természet és az ember közötti harmóniát, és minden új beruházást egy újabb lehetőségként üdvözöl. . Ehhez a fejlődéshez, amelyet a Tisza-tó környéken megvalósítottak, sokféle szereplő együttműködése szükséges. Az AÖFK kifejezetten támogat minden Tisza-tavi aktív- és Ökoturisztikai fejlesztést, legyen szó infrastrukturális korszerűsítésekről, kalandtérképről vagy akár a Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című, tavaly bemutatott filmről.

F. Kovács Sándor, a térség Fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kompokkal egy régi álom vált valóra, és kiemelte, hogy más a vízről körbenézni ezen a vadregényes tájon, mint a partról, gátról.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a Tiszaderzs és Tiszanána között közlekedő kompok egy pilot projekt és TOP Plusz program keretében valósulnak meg, amelyek növelik a térség turisztikai kínálatát és vonzerőjét, valamint emelik a szolgáltatások színvonalát. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is fontos szerepet játszik a projektek sikerében.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) igazgatója elmondta, hogy a kompokkal a mintegy 70 kilométeres Tisza-tó kerékpárút-kört ketté lehet osztani, így lehet tekerni egy 25 kilométeres és egy 40 kilométeres kört is, és csaknem öt kilométeres hajózásra nyílik lehetőség a kompokkal a tó egyik legszebb részén.

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere azt mondta, hogy a beruházás közvetlen vízi összeköttetést biztosít Jász-Nagykun-Szolnok és Heves vármegye között. "Csodálatos természeti környezetben nyújt egy újabb perspektívát a kerékpáros turizmus számára"- fogalmazott. Bízik abban, hogy megépülhet a kikötőben a Tisza áldozatainak emlékkápolnája is.
Hálásak vagyunk, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a tiszaderzsi Kárász Kikötőt választotta a kompok kiindulópontjává, mely a jövőben 400 millió forintos forrásból újulhat meg.

A kerékpáros kompok új köteléket hoznak létre a városok között, és új utakat nyitnak meg az emberek számára. Ez a kezdeményezés nem csupán egy álom megvalósulása, hanem egy újabb lépés az ember és a természet összekapcsolódásában.

A menetrendről és az utazás költségeiről, szabályairól

(Az árakat megtalálod a zöld   Komp  gomb alatt baloldalon)

 

A menetrend függ az igényektől, vízállástól, időjárástól, ha minden kedvezően alakul, minden nap 1000 - 1800 közötti időszakban vehető igénybe a kishajó szolgáltatásai.
A kishajó Tiszaderzs - Tiszanána (Dinnyéshát) közötti közlekedésén kívül is igénybe vehető, melynek óránkénti díjja 25.000 Ft

Amennyiben az utaslétszám nem haladja meg az 5 főt, a kishajónk csak a következő trifákkal vehetők igénybe:

 • 1 fő is igénybe veheti az útvonalon 12.500 Ft-ért,
 • 2 főnél már osztódik, fejenként 6.250 Ft az úti díj,
 • 3 utas már csak 4.200 Ft-ot fizet személyenként,
 • 4 ember 3.100 Ft kalanddíjat fizet.


5 fő felett az utázás már csak 2.500 Ft minden utas számára.
Amennyiben még nem vagy 6 éves, számodra ingyenes helyet adunk!

Mindenkinek a kerékpárja benne van az utzás költségében, viszont, ha már más biciklijét is hozod, akkor az a kerékpár 500 Ft-ért kerül át a túloldalra.
Mivel a járművünk kisállat barát, így őt is magaddal hozhatod, feltáve, hogy a biztonságos utazás feltételeit biztosítod számára és minden utasnak is (szájkosár, póráz, kisállathordozó), akkor 1.000 Ft/kedvenc összegért élvezheted társaságát. Azt tudnod kell, rá is vonatkozik a fedélzet tisztántartásának szabálya is.

Hogyan kell utazás közben viselkedni?

 •  A parttól való elindulás és a teljes kikötés között minden utasnak ülve kell tartózkodnia! (Ha fel szeretnétek állni fényképezni, vagy megcsodálni a tájat, szívesen megállunk arra a kis időre)
 • Különleges helyzetekben előfordulhat a mentőmellény használata, melynek viselésére a hajó vezetője fog utasítást adni, ilyenkor illik felvenni a biztonságod érdekében.
 • A vezető biztonságos közlekedésére adott utasításait mindenkinek be kell tartani!
 • A fedélzeten mindenki a tőle elvárható módon, emberhez méltón viselkedjen a többi ott tartózkodokkal szemben.
 • A Tisza-tó nem szeméttároló, ezért elvárjuk tőletek, ne dobjátok el a szemetet!
 • A fedélzet tisztasága közös érdekünk a komfortos és biztonságos utazáshoz!
 • Ha nem vagy abban az állapotban, hogy hajón utazz, meg fogjuk tőled tagadni a fedélzetre lépést!

Amennyiben közösen utazunk és betartod a fenti egyszerű és egyébként magától értetődő szabályokat, megígérhetjük nektek, egy fantasztikus élménnyel leszetek gazdagabbak!


 


 Viszza a hírekhez!